<<  Všetky články v tejto kategórii
<<  39/50 >>

8 užitočných rád predtým, ako rozpálite krb

1.8.2021 08:57

Práve ste si urobili radosť novým krbom, alebo sa na to len chystáte, a ešte s jeho používaním nemáte mnoho skúseností? V tom prípade sa vám určite zíde zopár dobre mienených rád, ktoré vám na začiatku pomôžu. 

Pri kúpe krbu dnes často zohrávajú rolu nielen technické atribúty, ale tiež tie estetické. Krb si kupujeme ako štýlový doplnok, ktorý dotvorí celkovú atmosféru nášho bývania. Stále však treba mať na pamäti, že jeho používanie by malo spĺňať isté zásady, aby oheň a krb zostali dobrými sluhami a nie zlými pánmi.

1. Čistota - pol života

Túto radu ste už určite počuli mnohokrát a pri krbe platí dvojnásobne. Nechcete totiž, aby vaša rodina či susedia dýchali zbytočné škodlivé splodiny a ohrozovali tak svoje zdravie. Nadmerné zanesenie sadzami navyše znižuje výhrevnosť telesa a je tak neekonomické. Krbovú vložku a komín preto treba pravidelne čistiť. Pred každým čistením vždy počkajte niekoľko hodín po dohorení, aby bol obsah dostatočne studený. Ak nie ste zručný v čistení, poraďte sa s odborníkom na krby alebo si zavolajte na pomoc kominára. 

2. Čo horí, to vyhorí

Dovolili sme si adaptovať frázu zo známej piesne, aby sme čo najlepšie vystihli našu myšlienku. Totiž, v bezprostrednej blízkosti krbu naozaj neodporúčame umiestnenie horľavých materiálov. Koberce, záclony, vankúše či iné bytové doplnky síce pekne vyzerajú a dotvárajú hrejivú atmosféru krbu, no len ak sú v dostatočne bezpečnej vzdialenosti a určite nie poukladané okolo krbu. Rovnako kachle umiestňujte len na nehorľavý podklad a držte okolie výhrevného telesa sterilné od akýchkoľvek horľavín.

3. Oheň potrebuje dýchať

Fyzikálne zákony nepustia. Aby oheň horel, jednoducho potrebuje prívod vzduchu. Preto pri rozkurovaní nechajte pootvorené dvierka, aby sa plamene mohli nadýchnuť. Dôležitý je tiež správny ťah komína, ktorý zaručí dobré horenie. Napriek tomu, že prívod vzduchu je potrebný, neodporúčame vám do ohňa fúkať a vytvárať prievan, ktorý by mohol plamene nasmerovať zlým smerom a spôsobiť požiar.

4. Správne palivo je základ

Pred rozpálením krbu sa dobre oboznámte s tým, aké palivo je doň vhodné, Záleží to samozrejme od typu krbu, ktorý ste si kúpili. Nikdy neskúšajte experimentovať s inými druhmi paliva a vkladať drevo do biokrbu či naopak liať alkohol do toho kanadského. Ak máte krb na drevo, dbajte na to, aby bolo vždy čisté a dostatočne suché. Podľa typu krbu vyberajte správnu veľkosť a dĺžku polien, ktoré by z krbu nikdy nemali vytŕčať.

5. Krb nie je spaľovňa odpadu 

Akokoľvek vás môže lákať vhodiť do krbu zvyšky jedla či obal, nerobte to. Krb naozaj nie je ohnisko na otvorenom priestranstve, kde si to občas môžete dovoliť. Nechcete predsa riskovať zadymenú obývačku a dýchanie splodín z materiálu, ktorého zloženie možno ani nepoznáte. Do krbu určite nehádžte žiadne farbené, lakované či inak ošetrené drevo, plasty, lepenku či iné podobné výrobky z papiera. Len tak bude horenie čisté a bezpečné pre vaše zdravie.

6. Ako správne rozkúriť

Aby váš krb či kachle dobre kúrili a nie len dymili, treba vedieť oheň správne rozkurovať a prikladať. Všetko sa začína výberom správneho dreva, ktoré musí byť suché. Na podpaľovanie používame mäkšie druhy, ktoré rýchlejšie horia, ako sú breza či smrek. Na prikladanie potom už tvrdšie druhy s dobrou výhrevnosťou, ako sú dub či buk. Pri podpaľovaní na spodok položte pokrčený papier (prípadne aj podpalovač), naň triesky mäkšieho dreva, na ne tenšie polená a úplne hore hrubšie polená. 

7. Staré kachle sú prežitok

Zdedili ste dom po starých rodičoch a uvažujete, že by ste využili staré kachle? Dobre si to rozmyslite, ak chcete naozaj bezpečný, zdraviu nezávadný a ekonomický výsledok. Siahnite radšej po moderných krboch a kachliach, ktoré spĺňajú najnovšie normy, majú efektívnu výhrevnosť a sú bezpečné pre vaše zdravie. Dnes už si môžete vyberať z množstva typov podľa vašich osobných preferencií. Prečítajte si napríklad náš článok, ktorý vám pomôže s výberom.

8. Šetriť treba inde

Keď ide o bezpečnosť, akou prevádzka krbu nepochybne je, vypláca sa priplatiť si za kvalitu a overenú značku. Pozor treba dať predovšetkým pri svojpomocnom stavaní krbu, ktoré často predstavuje lacnejšiu alternatívu k hotovým krbom. Neoplatí sa šetriť na “skúsenostiach” majstrov, ani na materiále. S cieľom ušetriť napríklad mnohí neodborne volia materiály na obloženie krbu, ako betón či sadrokartón, ktoré absolútne nezodpovedajú normám, a riskujú tým bezpečnosť celej domácnosti.   Nezabudnite hlavne na to, že krb či kachle sú síce potešenie, ale tiež zodpovednosť. Ak však dodržíte jednoduché základné pravidlá, budete si vy a vaša rodina užívať len útulnú atmosféru krbu.



Zdielajte na sociálnych sieťach
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email 

Diskusia k článku

<<  Všetky články v tejto kategórii
<<  39/50 >>

Nastavenie súborov cookies
Na fungovanie našej webovej stránky používame nevyhnutné cookies (essential cookies) umožňujúce realizovať základné funkcionality webovej stránky. Tieto cookies môžete zakázať zmenou nastavení Vášho internetového prehliadača, čo však môže ovplyvniť fungovanie webovej stránky. Radi by sme tiež využívali dobrovoľné cookies (non-essential), ktoré nám pomôžu zlepšiť fungovanie našej webovej stránky. Pre ich povolenie, prosím, odkliknite súhlas.
Ochrana osobných údajov  |  Informácie o cookies
Súhlasím Prispôsobiť Odmietnuť
<Naspäť
Podrobné nastavenie cookies
Súbory cookie používame na zabezpečenie základných funkcií stránky a na zlepšenie vášho používateľského zážitku. Svoj súhlas pre každú kategóriu môžete kedykoľvek zmeniť.
<Nevyhnutné cookies
 
Technické súbory cookies sú nevyhnutné pre správne fungovanie našej webovej stránky. Tieto sa využívajú najmä na uchovávanie Vašich produktov v košíku, zobrazovanie obľúbených výrobkov, nastavenie Vašich preferencií a nákupného procesu. Pre využívanie technických cookies nepožadujeme Váš súhlas, ale spracúvame ich na základe nášho oprávneného záujmu. Váš prehliadač môžete nastaviť tak, aby blokoval alebo Vás upozorňoval na takéto súbory. V takom prípade však nemusia niektoré časti našej webovej stránky správne fungovať.
<Analytické cookies
 
Analytické cookies nám umožňujú meranie výkonu a počet návštev našej webovej stránky.
<Marketingové cookies
 
Marketingové cookies sú využívané reklamnými a sociálnymi sieťami na prispôsobenie zobrazovaných reklám tak, aby pre vás boli čo najzaujímavejšie.
Povoliť všetky Povoliť zvolené Odmietnuť
Uložiť Odmietnuť