logo

Chcete sa
Menu
E-shop

<<  32/50 >>

Návod, ako si doma postaviť vlastnú udiareň

24.6.2022 11:10

Milujete dymovú chuť údených špecialít, no tie zo supermarketov vám akosi nevoňajú? Stavte na poctivé mäsové dobroty z tradičnej udiarne. Ak v okolí nemáte kvalitného mäsiara či domáceho hobby udiara, skúste to sami. Postavte si domácu udiareň na klobásy či iné dobroty podľa nášho návodu.

Vegetariánov tento nápad asi nenadchne, no ak patríte k mäsožrútom, určite sa vám už zbiehajú slinky. Ak máte navyše rodinný dom s vhodným priestorom a trochu voľného času pre nové hobby, udiareň môže byť skvelým spestrením vášho života. Domáce zabíjačky posunie na nový level a umožní vám experimentovať s rôznymi typmi údenia či druhmi mäsa.

Udiareň si samozrejme môžete kúpiť už hotovú a doma si ju len jednoducho poskladať. Ušetríte tak kopec času, čo sa však nedá povedať o vašich peniazoch. Výstavba vlastnej udiarne je oproti tomu oveľa lacnejšia a ak sa vám to podarí, o to viac sa ňou môžete pýšiť pred vašimi známymi.

Ak obľubujete jesenné zabíjačky alebo máte overený zdroj kvalitným mäsových produktov, prídete si na svoje. Vďaka udiarni totiž môžete doma experimentovať s rôznymi typmi údenia a údiť všetko od klobások, cez mäso a ryby, až po syry. Uvidíte, že ich chuť ďaleko predčí umelo ochutené produkty zo supermarketu.

Hotová domáca záhradná udiareň

Ako funguje (nielen) domáca udiareň?

Poďme si najprv krátko zhrnúť, ako vlastne taká udiareň vyzerá a ako funguje. Zväčša je zložená z troch hlavných častí:

  1. Ohnisko - podobné krbu či kachliam, v ktorom horením dreva vzniká teplo a dym, nevyhnutný na údenie.
  2. Dymovod - kovová rúra, ktorá vedie dym z ohniska do údiacej komory.
  3. Údiaca komora - samotná udiareň, v ktorej prebieha údenie, disponuje tyčami či hákmi na zavesenie mäsa.

Najlepším typom udiarne je stavba v tvare L, pri ktorej sa dym odvádza z nízko položeného ohniska vodorovnou rúrkou do údiacej komory a odtiaľ odchádza zvisle komínom preč. Umožňuje totiž lepšiu reguláciu teploty dymu aj údenie studeným dymom. Stavba v tvare L je preto vhodná aj pre udiarne na studený dym.

Efektívnym riešením je tiež prepojenie udiarne s už existujúcim záhradným krbom či grilom, kde stačí dostavať samotnú udiacu komoru a spojiť ju s ohniskom krbu. Ušetríte tak mnoho peňazí a udiareň budete mať hotovú raz-dva.

Zavesené údené mäso v domácej udiarni

Čo potrebujete na stavbu udiarne?

V prvom rade potrebujete vhodný priestor, teda dostatočne priestrannú záhradu. Tak ako pri krbe či grile, aj udiareň by mala stáť v bezpečnej vzdialenosti od horľavých predmetov. Nezabúdajte, že podstatou údenia je dym a bude ho treba veľa. Myslite preto pri umiestnení na obyvateľov domu aj susedov.

Ďalej budete potrebovať podrobný plán. Musíte si premyslieť, aký prístup k stavbe udiarne zvolíte a aký materiál chcete použiť. Možností je dosť, preto záleží na vašich možnostiach a preferenciách. Potrebný materiál a príslušenstvo si viete nakúpiť aj u nás, ale nemáme ho skladom v e-shope. Ozvite sa nám však telefonicky alebo navštívte osobne našu predajňu a radi vám ho objednáme.

Poďme sa pozrieť na to, ako postaviť jednotlivé časti udiarne:

Ohnisko k udiarni

Bez správneho ohniska nie je oheň ani dym, preto sa bez neho udiereň nepostavíte. Ohnisko je rôzne veľká pevne uzavretá komora z nehorľavého materiálu, často z kovu či šamotu. Musí disponovať roštom a popolníkom, ako aj dvierkami na regulovanie horenia a teploty dymu. Ako ohnisko môžu poslúžiť aj kachle alebo záhradný krb, ktoré prispôsobíte na tento účel. Ak si chcete ohnisko postaviť sami, vhodnou voľbou bude použitie šamotových tehál.

Uzavretý dymovod domácej udiarne

Dymovod do udiarne

Ďalšou dôležitou súčasťou k stavbe udiarne je kovová, často oceľová rúra, ktorá vedie teplý či studený dym z ohniska do údiacej komory. Môže byť však aj z iných nehorľavých materiálov, napríklad keramiky či betónu. Ideálna dĺžka trubice je približne 2 metre a priemer 15 centimetrov. Dymovod by mal mať smerom k údiacej komore stúpajúci sklon, aby sa podporilo prirodzené stúpanie dymu. Aj preto je vhodné, keď je udiareň zasadená do svahu.

Údiaca komora

Kľúčová časť udiarne, v ktorej prebieha samotné údenie. Najvhodnejším a najtradičnejším materiálom na jej výstavbu je neošetrené drevo bez náterov. Tie by sa totiž počas údenia mohli uvoľňovať do mäsa a uškodiť tak vášmu zdraviu. Môže byť však vyrobená aj z tehál, betónu či plechu. Ideálne je pred stavbou samotnej udiarne vybetónovať základy, respektíve sokel, na ktorom bude udiareň na chutné klobásy pevne stáť.

Rozmery udiarne sa rôznia podľa toho, koľko mäsa v nej chcete naraz vyúdiť. Ideálny rozmer udiarne je napríklad 60 cm (Š) x 60 cm (D) x 80 cm (V) alebo tiež 90 cm (Š) x 90 cm (D) x 120 cm (V). Výška udiarne však pokojne môže siahať až do 2 metrov, ktoré sú pohodlné aj pre jej obsluhu. Nižšie udiarne preto môžete postaviť na podstavec, ktorý uľahčí manipuláciu.

Do dolnej časti údiacej komory ústi koniec dymovodu, ktorý by mal smerovať voľne nahor. Niekoľko centimetrov (20 cm) nad ním má byť umiestnený drevený či kovový rošt na rozptyľovanie dymu. Vhodné je tiež ešte nad neho položiť jemnú mriežku či sieťku na zachytenie prípadných kúskov mäsa, ktoré občas spadnú.

Klobásy zavesené vnútri domácej udiarne

Ďalšie pomôcky na stavbu udiarne

V hornom priestore udiarne je zas potrebné namontovať drevené alebo kovové tyče na zavesenie mäsa, ktoré na nich môže vysieť na špagátikoch alebo hákoch. Nezabudnite tiež na vybudovanie dostatočne veľkých a dobre tesniacich dvierok, ktoré vám umožnia kontrolovať proces údenia. Aby ste to mali naozaj pod kontrolou, budete potrebovať aj vhodný teplomer s veľkým rozsahom a odolnosťou voči vysokým teplotám.

Nevyhnutnosťou je tiež komín, ktorý bude odvádzať prebytočný dym. Na tento účel môžete využiť bežne dostupné komíny pre krby a kachle. Vhodné je vybaviť ho klapkou, ktorá umožní regulovanie množstva odchádzajúceho dymu. Dobré je tiež opatriť udiareň alebo aspoň komín strieškou, aby do nej nezatekalo pri daždi.

Záver

Potom už len zostáva všetko to spojiť a najmä poriadne otestovať. Ak sa do výstavby vlastnej udiarne rozhodnete pustiť, radi vám poradíme s výberom vhodného materiálu a potrieb. Stačí nás kontaktovať. Prajeme vám veľa trpezlivosti a držíme palce!



Zdielajte na sociálnych sieťach
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email 

Diskusia k článku

<<  32/50 >>



INDIVIDUÁLNA CENA


Po-Pi: 8:00 - 17:00
So: 8:00 - 12:00
+421 949 303 099
img

© Všetky práva vyhradené - www.krbyonline.sk
Tvorba web stránok

Všetky práva vyhradené - www.krbyonline.sk
Tvorba web stránok od GRANDIOSOFT
Nastavenie súborov cookies
Na fungovanie našej webovej stránky používame nevyhnutné cookies (essential cookies) umožňujúce realizovať základné funkcionality webovej stránky. Tieto cookies môžete zakázať zmenou nastavení Vášho internetového prehliadača, čo však môže ovplyvniť fungovanie webovej stránky. Radi by sme tiež využívali dobrovoľné cookies (non-essential), ktoré nám pomôžu zlepšiť fungovanie našej webovej stránky. Pre ich povolenie, prosím, odkliknite súhlas.
Ochrana osobných údajov  |  Informácie o cookies
Súhlasím Prispôsobiť Odmietnuť
<Naspäť
Podrobné nastavenie cookies
Súbory cookie používame na zabezpečenie základných funkcií stránky a na zlepšenie vášho používateľského zážitku. Svoj súhlas pre každú kategóriu môžete kedykoľvek zmeniť.
<Nevyhnutné cookies
 
Technické súbory cookies sú nevyhnutné pre správne fungovanie našej webovej stránky. Tieto sa využívajú najmä na uchovávanie Vašich produktov v košíku, zobrazovanie obľúbených výrobkov, nastavenie Vašich preferencií a nákupného procesu. Pre využívanie technických cookies nepožadujeme Váš súhlas, ale spracúvame ich na základe nášho oprávneného záujmu. Váš prehliadač môžete nastaviť tak, aby blokoval alebo Vás upozorňoval na takéto súbory. V takom prípade však nemusia niektoré časti našej webovej stránky správne fungovať.
<Analytické cookies
 
Analytické cookies nám umožňujú meranie výkonu a počet návštev našej webovej stránky.
<Marketingové cookies
 
Marketingové cookies sú využívané reklamnými a sociálnymi sieťami na prispôsobenie zobrazovaných reklám tak, aby pre vás boli čo najzaujímavejšie.
Povoliť všetky Povoliť zvolené Odmietnuť
Uložiť Odmietnuť