Naše sporáky a rúry toho musia vydržať naozaj veľa. Mastnota z vyprážania, rozliate jedlo, pripáleniny z pečenia… to všetko sa podpíše na stave povrchov, ktoré sa rýchlo zašpinia. Zaschnutá a pripálená špina potom ide dole len veľmi ťažko, ak vôbec. Tým správnym postupom je však možné vyčistiť takmer každý povrch, či je kovový, alebo sklokeramický. Stačí nasledovať naše odporúčania a tipy, respektíve náš návod ako vyčistiť sporák.
Na trhu už dnes nájdete množstvo čistiacich prostriedkov určených špeciálne na čistenie sporákov či grilov. Sú presne namiešané na odstránenie mastnoty a pripálenín, pričom stačí dodržať návod na obale a dať si pozor, na aký povrch ich použijete. Napríklad sklokeramické povrchy je ľahšie poškriabať, preto je nutné zvoliť jemnejší prostriedok a vynechať drhnutie drôtenkou. Použitím týchto prípravkov netrafíte vedľa. Skúste napríklad čistič Fuego, ktorý je vhodný na čistenie sporákov, rúr, krbov či grilov, dokonca aj krbového skla či dvierok rúry.
Ak však hľadáte o niečo prírodnejší spôsob a chcete ušetriť pár korún v peňaženke, máte ešte jednu možnosť. Môžete siahnuť po domácich receptoch, overených generáciami našich mám, ktoré nemali také možnosti, ako máme dnes. Budete k tomu potrebovať len suroviny, ktoré sa nachádzajú takmer v každej domácnosti. Ich použitie je šetrnejšie k životnému prostrediu aj k vašej pokožke, pretože ide v podstate len o slabé kyseliny a zásady.
Pre vyčistenie takmer čohokoľvek vo vašej kuchyni (vrátane sporákov) vám postačí zopár „magických” ingrediencií. Nebojte sa, určite ich poznáte – ide o starý známy ocot, citrón, soľ a sódu bikarbónu. Ocot a citrón obsahujú kyseliny, a to konkrétne octovú a citrónovú. Tie sú známe pre svoje čistiace, dezinfekčné a protizápachové účinky. Sóda bikarbóna, alebo tiež hydrogénuhličitan sodný, je zas zásada, ktorá v kombinácii s kyselinou tvorí penu a rozpúšťa mastnotu. Okrem toho už budete potrebovať len špongiu, utierku a čistú vodu.
Pozn.: Pred čistením sporáku či rúry nezabudnite počkať, kým povrchy dostatočne vychladnú. Nikdy ich nečistite za horúca tesne po varení. Riskujete popálenie pokožky, poškodenie povrchu či priškvarenie utierky.
Pre vytvorenie účinnej čistiacej pasty zmiešajte približne 3 PL sódy bikarbóny a 5 PL citrónovej šťavy alebo octu. Pastu naneste na znečistené povrchy sporáku či elektrickej rúry a nechajte pôsobiť aspoň 15 minút. Po rozpustení mastnoty už len zotrite vlhkou utierkou. Môžete použiť aj iný spôsob.
Samotnú sódu bikarbónu nasypte na znečistené miesta s pripálenými či mastnými škvrnami. Následne pokropte citrónovou šťavou alebo octom, čím sa vytvorí účinná pena. Počkajte 15 minút a opäť zotrite vlhkou handrou.
Ďalší recept vytvoríte použitím citrónu a kuchynskej soli. Vyčistíte pomocou neho pripálené povrchy sporáka, ale tiež hrncov či panvíc. Môžete ho tiež použiť na čistenie drevených dosiek na krájanie. Najprv bohato posypte znečistené plochy soľou. Následne prekrojte citrón na polovicu a vydrhnite ňou posolené miesta dočista. Napokon už len opláchnite vodou.
Ak na čistenie sporáku uprednostňujete tekutý prostriedok, môžete si ho pripraviť z octu a soli. V hrnčeku zohrejte pol litra octu a nechajte v ňom rozpustiť 5 PL kuchynskej soli. Poriadne premiešajte a nalejte do fľašky s rozstrekovačom. Potom už len nastriekajte na mastnotu a nechajte pol hodinu pôsobiť. Pri silnejšom znečistení vydrhnite drsnou špongiou, pri slabom len zotrite vlhkou utierkou.
Veríme, že si vďaka našim radám a návodu na čistenie sporáku nájdete svoj obľúbený spôsob a čistenie povrchov už pre vás bude hračkou.
INDIVIDUÁLNA CENA |